Mock

Informatie over de molen

Doris Mooltsje 

Doris Mooltsje is de oudste spinnenkopmolen van Fryslân en schitterend aan de Oudegaaster Brekken gelegen.

Een spinnenkopmolen is een kleine poldermolen met een vlucht (lengte van twee wieken samen) van ongeveer 8 tot 15 meter. Hij is geschikt voor de bemaling van kleine polders. Door de eenvoud van de molen is hij makkelijk te bedienen.
De kop (bovenhuis) met daaraan de wieken kan horizontaal draaien, waardoor de kop met het wiekenkruis zodanig gedraaid kan worden dat de wieken het beste de wind kunnen vangen. De vierkante of achtkantige ondertoren (onderste deel) staat vast. Door een holle koker loopt de koningsspil van de kop naar de ondertoren, waar de overbrenging zit naar de vijzel of het scheprad.

Doris Mooltsje is uniek vanwege zijn afmetingen en vormgeving. De achtkante ondertoren is bedekt met leipannen en is met zijn gevlucht van 15.50 meter één van de grootste spinnenkopmolens van Fryslân. Wikipedia: ‘In Nederland zijn bijna 30 spinnenkopmolens aanwezig, waarvan 26 molens in Friesland. De grootste hiervan is het Doris Mooltsje in de buurt van Oudega. Dit is tevens de oudste spinnenkopmolen van Friesland.’
Langs de molen loopt het fietspad van Oudega naar Workum en Blauwhuis. Door de gemakkelijke bereikbaarheid kunnen we elk jaar veel belangstellenden verwelkomen op de molen. De aanwezige molenaar geeft informatie over de molen en de bezoekers kunnen Doris Mooltsje in bedrijf zien.


Naam: Doris Mooltsje
Adres: Oudegaaster Brekken
Plaats: Oudega
Provincie: Friesland
Gemeente: Zuidwest Friesland 
Type: spinnenkop
Functie: watermolen
Inrichting: vijzel
Eigenaar: Stichting Doris Mooltsje

Video

Zo vindt u Doris Mooltsje